04 mai 2008

Soller

Ja jälle koitis kirgas päev. Sõitsime bussiga Palmasse ja astusime vanasse puust rongi, mis olla ehitatud aastal 1914. Algas teekond ajamasinaga, sihtpunktiks Solleri viljakas org, kus ajast aega on kasvatatud oma kvaliteedilt kuulsaid apelsine ja sidruneid.
Lahtisest aknast paistvad vaated olidki tõeliselt isuäratavad.



See siin on väike filmiklipp (üks inimene arvas juba, et miks sa siia nii kehva kvaliteediga pildi panid), mis peaks edasi andma seda ülevat tunnet, mis tekkis rongiga sõites. Ümberringi oliivi- ja viljapuud, rong läbis ka mõned tunnelid, neist pikim lausa paariminutine, rühkides läbi mäestiku lõunarannikule. Mina igatahes tundsin end nagu, nagu oleksin peategelane filmis Out of Africa. Ülevalt.
Rong läbis umbes 30 km ja ta tegi seda aeglaselt, mu meelest läks kokku üle tunni aja.
Solleri rongijaamas on püsinäitus Miró töödest, kahjuks jäi nendega tutvumiseks täitsa olematu aeg - niipalju siis Miróst seekord.
Sõitsime edasi Port de Sollerisse, sedakorda vanaaegse trammiga. Mida edasi, seda kallimaks läbitud kilomeetri hind muutus, trammipiletid maksid 3 eurikut üks suund ühele inimesele, kokku siis 12 euri.
Apelsini- ja sidrunipuude tihedus kasvas iga läbitud kilomeetriga. Oli ju Solleri sadam vanasti see koht, kust nende kuulsate tsitruseliste eksport lähtus.
Muidugi päädis see isuäratav ihalemine värskeltpressitud apelsinimahla joomisega, mida iga nurga peal pakuti. Ja joojaid jätkus.
Vaikelu port de Solleris. Tegelikult oli see ehe turismilõks. Aga käisime seal siiski ujumas ära.
Meri-anemoon. Võibolla.



Filmiklipp veealusest maailmast.
Siis tagasi pealinna, kus paar tundi vanalinnas kolasime. Peatänav Rambla, katedraal, raekoda ja muud must-be kohad. Linn oli pühapäeva õhtupoolikule kohaselt väljasurnud, ainult turistid ja mustlased.
La Seu. Pealinn Palma de Mallorcas on palju põnevaid arhitektuurimälestisi, millest tuntuim on lahekaldal asuv imposantne Palma katedraal ( La Seu, katalaani k.).
Veel viimased vaated (tohutusuur jahisadam Palmas) ja siis jälle bussi peale. Tagasi Santa Ponsasse sõitis buss mööda kiirteed - umbes kolm korda kiiremini, kui olime tulnud.

Kommentaare ei ole: