03 mai 2008

Natuke praktilist infot

Teed on Mallorcal väga head, Eestiga võrreldes igatahes. Saare lõunaosa on suhteliselt tasane, mägine on vaid Tramuntana mäestik põhjaosas. Sealsed käänulised teed võivad ära ehmatada inimese, kes enne mägedes sõitnud pole, kuid kui sul on selja taga Kanaaride või Kreeta kogemus, siis pole hullu midagi. Liiklejad on väga viisakad, Eestis levinud tigedat ärapanemist seal ei kohta. Tasulisi teid ei ole, v. a tunnel Palma ja Solleri vahel, mille läbimine maksab 4 EURi, samas on võimalus ka tasuta käänulistel mägiteedel samasse sihtpunkti jõuda. Nn kiirtee eksisteerib saare lõunaosas pealinna lähistel. Hispaanlased armastavad hirmsasti ringteid, ma olen seda juba ammu märganud. See pidev ringitamine iga natukese aja tagant ajab pea päris sassi, kuigi tavaliselt on teed viitadega hästi tähistatud. Minu, olude sunnil kaardilugeja, olukorda kergendas seekord tunduvalt navigaator. See riistapuu oli meil kodust kaasa võetud, eelnevalt katsetatud Eestis ja Soomes. Ja ma pean ütlema, et kui navigaatorit täielikult usaldada, siis ta viib sihtpunkti väga hästi. Eestis me teda üldse ei usaldanud, pigem tegime katseid, millise totaka tee ta seekord soovitab. Helsingist läbisõidul oli usaldusega siuke 50:60, sest oma tarkust tundus rohkem olevat, aga tagantjärele arvan, et kui poleks kahelnud, oleks ta ka õigesse kohta viinud. Ja Soomes ilmnes selline navigaatori lisaboonus, et ta hoiatas kenasti, kui kiirusemõõtmine ees ootas.
Mallorcal polnud meil endal mingit ettekujutust, kuidas sõitma peaks ja tegime täpselt, mis navigaator soovitas, tänu sellele jäi ära selline ekslemine ja ajaraisk, mis eelmisel aastal oli olnud. Nii et väga hea abimees ja kõigiti soovitatav.
Bensuliiter maksis ca 11,7 eesti kroonides. Seal on sellised tanklad, et ise midagi teha ei lasta, tankimiseks on papid, kes selle eest pappi saavad.
Parkimisega on keeruline, lugege Meelise juttu:
... Ford Fiesta vastu. On teine paras traktor (diisel), kuid mäest üles ja alla sõitmiseks ning kitsastes oludes parkimiseks on ta optimaalseim valik. Eestis ei tuleks autot soetades see ilmselt isegi mitte võimalike variantide nimistusse. Sorry Fiestake! Taaskord teema, mis muutub kontekstis hoopis teistsuguseks.

Eurod võtsime kodust kaasa ja sularaha väljavõtu rõõm automaadist jäi seega ära. Ma arvan, et sellega poleks probleemi olnud, ikka see 2,5% summast + 35 kr teenustasu. Tihti maksime ka kaardiga, ka pisikestes kohtades, üllatusena tahtis ainult sularaha saada Eroski market.

Sisseostud tegime turismipiirkonnast väljas, seal kus kohalikud käivad. Kaks suuremat marketit tundusid olevat Porto Pi (sisaldab Carrefouri - meie mõistes nagu Prisma Kristiine keskuses) ja Mercadona. Tohutud mastaabid muidugi poeskäimine võttis iga kord hiiglama palju aega. Igas poes oli ka erinev parkimise süsteem. Mõnes kohas oli kaks esimest tundi tasuta (pilet tuli hiljem valideerida parkimisautomaadis), mõnes kohas kehtis poetšekk parkimispiletina. Iga kord oli nuputamist, et kuidas täpselt siin tegema peab.
Panustasime rohkem "kodus"-söömisele, sest see võimalus ju oli. Minu lemmikuks olid kohalikud apelsinid, naranjad, mis olid äärmiselt mahlased ja head. Proovisime ka seda kõige odavama veini testi, et kui odav on siis kõige odavam vein, mis veel juua kõlbab, paari euriku eest sai täitsa joodavat veini, v. a jälle sealt Eroski ketist ostetud vein, mis oli vaatamata pudelisse pakendamisele ilge lake. Mallorca kuulsaim veinipiirkond on Binissalem, vaadake kindlasti ka nende kodulehte, mis on katalaani, kastellaani, inglise ja saksakeelne.
Seoses sellega võiks arendada keele-teemat, mida jällegi on suurepäraselt tehtud minu poolt kõrgelthinnatud blogis, nii et ma pean jälle lõika-kleebi moodust kasutama:
Nimetust ”hispaania keel” võiks kasutada vaid üldistusena kõigi nende keelte ja murrakute kohta, mida räägitakse Hispaanias, Portugalis, Ladina-Ameerikas jm. Hispaanias ei ütle mitte keegi, et ta räägib hispaania keelt (ainult välismaalased).Ikka öeldakse, et räägin castellanot (Hispaania kirjakeel), catalani, mallorquini, valencianot vmt
Lisaks niipalju, et Hispaania hümnil ei olevat siiani sõnu, sest rahvas ei suutvat kokku leppida, kas need peaks olema kastiilia või katalaani keeles. Mallorcal oli Franco ajal keelatud mallorquini kasutada, samuti rändas hulgaliselt sisse uusasukaid Mandri-Hispaaniast, seepärast võib aru saada kohalike soovist oma keelt säilitada ja seda võimalikult palju kasutada.

Paar korda sõitsime ka bussiga ja jälle ainult kiidusõnad. Pilet on odav, bussid käivad täpselt, viidad ja kaardid on arusaadavad - ei mingit manjanat. Võibolla et bussis häiris mind ainult see igavene konditsioneeri-probleem, mis tähendas, et sulle puhub kogu aeg pähe jahe tuuleke. Mina eelistaks pigem kolmekümnekraadist temperatuuri.

Muuseumisissepääsud olid pigem tasulised. Iga väiksemagi sissepääsu eest küsiti 3-10 EUR-i, Draci koobastes isegi 10,5. No seal ma saan veel aru, aga see, et me eramaal tee läbimiseks 4 EUR per kärss pidime maksma, et saaks saare kõrguselt teise tippu ronida (kõrgeim on suletud sõjaväe poolt), on küll liig mis liig.

Turvalisust tuleks jälgida suurlinnades. Palmas tuli meil tegemist teha mustlastega, kelle käsi oli juba M taskus. Nii et olgem tähelepanelikud!

Kommentaare ei ole: